Uspori

petak, 29. srpnja 2016.

Jednostavne zelene promjene za svaki dom

Kada se povede razgovor o brizi o okolišu i promjenama koje možemo učiniti kako bismo zazelenili svoj život, često se susrećem s predrasudama kako je takav životni stil skup, nepraktičan i pun odricanja.

Iako priznajem da sam se određenih luksuza (dobrovoljno) odrekla, male promjene velikog učinka nisu teške niti sumorne. Upravo suprotno, proces je veseo, motivirajuć, prati ga dobar osjećaj i mnogo ljudi koji su se spremni priključiti čim netko u blizini učini prve promjene.


Koje sam promjene ja postupno uvodila, a moguće su bez posebnih priprema?

1. Reciklirajte

Recikliranje je uistinu osnovni i najjednostavniji način brige o okolišu. Nedavno sam naišla na podatak da se oko 90% smeća koje stvaramo može reciklirati. 

Ukoliko do sada niste reciklirali, počnite s papirom, plastikom i staklom (uz obavezne baterije, lijekove i ostali toksični otpad) i učinit ćete ogroman posao! Prednost ovih vrsta otpada je što nemaju neugodan miris te im je potrebno relativno malo mjesta. Informirajte se na stranici Recikliraj koja je fantastično mjesto za svakog početnika.

2. Zamijenite potrošnu robu trajnom

Kupite nekoliko platnenih vrećica i ne gomilajte one plastične. Nabavite staklenu bocu za vodu koju ćete nositi sa sobom kako biste izbjegli plastične bočice. Zamijenite papirnate ručnike šarenim kuhinjskim krpama. Generalno pokušajte kupovati kvalitetniju, trajnu robu koju možete iznova koristiti. Na taj način dugoročno štedite i novac.

Isto tako, potrudite se kupovati proizvode u većim pakiranjima ili ako je moguće bez pakiranja - mnogi dućani će vam pri tome izaći u susret, o tetama s placa da ne pričam. Ponesite svoje platnene vrećice i ambalažu u tu svrhu. 

3. Obiđite lokalne second hand dućane i buvljake

Dućane rabljene roba uistinu ne prati stigma kao nekad i mnogi koje znam uživaju po njima prebirati u potrazi za zgodnim i povoljnim odjevnim predmetima. Vrlo često to će značiti i da ćete si priuštiti kvalitetnije i trajnije komade.

Što se buvljaka tiče, osobno volim kombinaciju jednostavnog namještaja i eklektičnih detalja, a na buvljacima sam tražila i našla simpatične detalje koji su domu udahnuli dušu. Osim na buvljacima određene veće komade možete potražiti i kod starijih članova obitelji ili susjeda. Time ćete predmet spasiti od otpada, a sebi osigurati unikatni, opet često i kvalitetniji komad.

4. Koristite javni prijevoz, biciklirajte ili šećite

Kad god možete odaberite šetnju ili bicikl. Osim što ne zagađuju okoliš dobri su i za zdravlje. Ja na duge relacije odlazim javnim prijevozom, a auto ne koristim.

Ukoliko vam je auto neizbježan, pokušajte ne putovati sami već dogovorite zajednički put na posao ili od grada do grada. Opet, dugoročno, štedite novac.

5. Zatvorite vodu!

Ovdje mislim da generalno pokušate smanjiti energetsku potrošnju kad je moguće. 

Zatvorite vodu dok perete zube ili skidate šminku nakon dugog dana. Smanjite pritisak u tušu. Gasite svjetlo kad odlazite iz prostorije. Potrudite se ne koristiti klima uređaj ili ga postavite na razumnu temperaturu u odnosu na vanjsko vrijeme. Vodite računa i o grijanju zimi. 

Ne budite jedni od onih koji u kratkim rukavima luftaju stan na minusu, a u sobi frlje na 30 :)

6. Jedite sezonsku i lokalnu hranu

Osim što je konzumacija sezonske i lokalne hrane zdravija i ukusnija, ona maksimalno smanjuje put od zemlje do stola. Na taj način izbjegava se dugi, energetski zahtjevan put namirnica te korištenje raznih sredstava koje voću i povrću pomažu da do vas dođu netaknuti.

Općenito podržite male lokalne proizvođače koji proizvode osviješteno i etično.

Najvažnije je da počnete s onim što vas veseli, tempom koji vam odgovara i da si date vremena za stvaranje navike. Uskoro ćete se sami sa sobom natjecati na koji još način možete zazeleniti svoj život. 
Share This

Nema komentara:

Objavi komentar

Designed By Blogger Templates | Distributed By Gooyaabi Templates