Uspori

petak, 22. srpnja 2016.

Vodič kroz meditaciju za početnike

Jeste li ikada pokušali meditirati? Mislite li kako je meditacija nešto za budističke redovnike koji po cijele dane provode u lotusovom položaju, gore visoko na Himalajama?

Meditacija je zapravo utkana u gotovo svaku religiju i civilizaciju, te suprotno uvriježenom mišljenju, nije rezervirana samo za religije Dalekog Istoka. Riječ meditacija dolazi iz latinskog jezika, od riječi meditatio koja znači razmišljati i usredotočiti se. Iako je meditacija stara koliko i čovjek, nije neobično što joj se ljudi tek sada intenzivno okreću, ali i što imaju više poteškoća prilikom meditiranja nego ikada prije.



Naime, ljudsko biće nikada nije bilo izloženo podražajima kao što je danas. Dok generacije naših djedova i baka u velikom broju slučajeva nisu imale niti televizor da im odvuče pažnju s onog što je bitno, mi smo dodali osobna računala, tablete, pametne telefone. Čak i ako ih uklonimo iz naše okoline, javlja se strah od propuštanja (FoMO, Fear of Missing Out), oblik anksioznosti koji se javlja zbog straha da nećemo biti u tijeku s događajima i aktualnim društvenim iskustvima.

Možda nam je upravo zato meditacija potrebnija no ikada.

Pojam meditacije mi nije nikada bio stran, ali trebalo mi je gotovo 30 godina da se napokon pozabavim s njom u nešto ozbiljnijom mjeri. Možda prije nije bilo prave potrebe za to i radilo se više o pomodarstvu, nego o stvarnoj meditaciji.

Počeci meditacije su svima izrazito teški, djelomice zbog svih misli koje je teško kontrolirati, a djelomice zato što imamo potpuno krivu predodžbu o tome što meditacija jest. Idealno bi bilo da budete svjesni svojih sposobnosti i da ne očekujete da se pretvorite u budističkog monaha nakon nekoliko pokušaja meditacije.

Moji prvi pokušaji meditacije svodili su se na diskretno škiljenje ispod oka na satovima yoga nidre koje je moj učitelj yoge organizirao neko vrijeme petkom navečer i misli koje su rangirale od „što trebam kupiti na placu“ do „nemoguće da su oni svi sad fokusirani“.

Činjenica je kako je meditacija u svojoj suštini jednostavna. Jednom kada sam joj se prepustila, shvatila sam koliko je jednostavna i korisna. Prakticiram je svakodnevno, ali sam daleko od profesionalca. U pravilu meditiram navečer prije spavanja, nakon vježbanja yoge ili kada jednostavno trebam predah od sviju.

Najjednostavnija metoda meditacije je da zapravo pratite svoj dah. U početku je veoma teško koncentrirati se pa razmišljanje o udahu i izdahu postaje učinkovita metoda fokusiranja. Ovaj svećenik u videu to jako jendostavno objašnjava.



Ako neka misao dođe, pustite je da ode. Samo koncentraciju vratite na dah.

Nemojte se truditi meditirati satima, za početak je nekoliko minuta sasvim dovoljno.

Ako se želite smiriti, jednostavno se fokusirajte na duboke udahe i izdahe: udah neka traje dok nabrojite od 10 do 1, a izdah dok brojite unatraške.

Možete promatrati i svoje udahe i izdahe kao morske valove ili ponavljati mantru So Ham (So-udah, Ham-izdah).

Uvijek možete započeti s nekim od meditacijskih izazova, poput onih koje besplatno organizira DoYouYoga.

Zapamtite, u početku je dovoljno samo nekoliko minuta. Možda nećete uspjeti promijeniti svijet, ali ćete promijeniti način na koji ga gledate.

Share This

Nema komentara:

Objavi komentar

Designed By Blogger Templates | Distributed By Gooyaabi Templates