Uspori

petak, 19. kolovoza 2016.

Čemu su me naučili korejski rituali njege

Dalekoistočni proivodi i rituali njege kože apsolutni su hit. Fascinacija je počela prije nekoliko godina BB kremama (koje su do sada vjerojatno postale ZZ) a trenutno surfa na valu režima od pet, 10 ili 15 koraka. Priznajem da sam se u jednom trenu i ja zarazila i proučavala razne liste koraka i proizvoda te isprobala nekoliko ulja, maski i kremica. Neki od proizvoda bili su odlični, neki od koraka suvišni, ali nekoliko lekcija pokazalo se apsolutno zlatnima bez obzira jesam li koristila korejske, američke ili hrvatske proizvode.

Ono što se pokazalo mnogo važnijim su lekcije do kojih sam došla putem, sasvim spontano, redovno izdvajajući vrijeme za sebe i uživajući u tome.


1. Njega kože je vrijeme za sebe

Njega kože u zapadnom svijetu često se tretira kao gnjavaža koja nas dijeli od konačnog večernjeg opuštanja uz serije i kokice. Ono što sam primjetila nakon tjedan do dva novog režima je sve veća opuštenost. Njega kože više nije bila prepreka vremenu za sebe, ona je to postala. Polako, onih 5 minuta brzinskog skidanja šminke i tuširanja postalo je 20 minuta daleko od svijeta i učenje kako biti strpljiv i dobar prema sebi.

Važan trenutak bio je primjeniti to i na druge sfere života. Priuštiti si onaj fini čaj kojem treba neko vrijeme da ga složim. Pogledati dobar dokumentarac koji traje dvostruko duže od uobičajene serije. Zasaditi začinski vrt i početi učiti plesti. Usporiti i konačno napraviti sve one dobre stvari za sebe za koje nikada nisam imala vremena.

2. Vremenu za sebe posvetite - vrijeme. Bez grižnje savjesti.

Koreanke kožu čiste dva puta - jednom od make upa, drugi put od nečistoća. Pri prvom čišćenju koriste uljni, pri drugom pjenasti proizvod. Korak je lako prilagoditi sebi kada naučite što vaša koža voli. Isto tako, na kožu redovno nanose esencije, serume i kreme, a pilinge i maske koriste na tjednoj razini. Vjerujem da kremu prilagođenu tipu kože kao koristi većina žena, ali da je većini isto tako žao vremena, novca ili nečeg trećeg kada trebaju investirati u ostale korake.

Korejski režimi uče nas da je u redu priuštiti si nešto lijepo i mirisno i uživati u tome. U redu je izdvojiti vrijeme i novac za sebe i nešto što nas veseli. Njega kao i svaki hobi koji vas veseli je ulaganje u sebe i budućnost, a ne površan hir. 

3. Budite redoviti

Imam osjećaj kako većina ljudi koje znam čitave dvadesete provede u borbi i izbjegavanju redovne brige o sebi, a onda u tridesetima panično traži instant rješenja. Redovitost je važna. Važna je kako bismo prevenirali oštećenja, kako bismo stvorili naviku, kako bismo naučili što našoj koži odgovara u periodu kada je ipak nešto otpornija.

Redovitost i ustrajnost je važna uvijek, a posebno kada se nečim tek počinjemo baviti. Lako je pustiti da nas početničke greške i spori napredak demotiviraju, ali je zato važno u svakom trenu pred sobom imati jasan cilj i benefite koje nam on nosi. Bila to čista koža s jedne ili nova vještina s druge strane.

4. SPF

SPF je važan. Vezano uz sve drugo :)

Share This

Nema komentara:

Objavi komentar

Designed By Blogger Templates | Distributed By Gooyaabi Templates