Uspori

petak, 9. rujna 2016.

Moram ili biram i želim

Imate "to do" listu za predstojeći vikend? Apsolutno morate oprati onu grozno neurednu kupaonicu, usisati kauče i tepihe, oprati rublje... Borili ste se s time i kroz tjedan, ali uvijek pomalo i nedovoljno, glavnina posla je opet ostala za ta dva slobodna dana. Imam ju i ja. Odnosno, imala sam ju. Ovaj vikend sam ju odlučila zanemariti jer, znate što? Ništa ja ne moram. Ovaj vikend bavit ću se onim što ŽELIM.


Možda će vas iznenaditi da moja "želim" lista još uvijek uključuje čišćenje kupaonice. Očistit ću ju jer si želim stvoriti ugodnu atmosferu u kojoj ću predvečer isprobati novi piling i losion za tijelo. To isto želim. Oprat ću i rublje. U nedjelju predvečer želim otići na festival hrane u najdražoj majici. Sam festival me također silno veseli, želim probati finu klopu i popiti čašu dobrog vina, već dugo nisam. Želim usisati i te kauče jer imam tri ljubimca, a strašno volim leći na trosjed i uživati u knjizi koju trenutno čitam.

Moja "želim" lista tako uključuje i kupaonicu i losion i rublje i majicu i večeru i vino i usisavanje i knjigu. Moram (haha) priznati da se čini puno manje naporna i strašna nego moja "to do" lista. Ono što se promijenilo je moja polazišna točka. Ja ništa ne moram, a moranje je ono što kod mene (a i mnogih drugih) stvara grč, otpor i brzanje kako bismo čim prije sve skinuli s dnevnog reda. Grč i otpor stvaraju nervozu i ljutnju, brzanje stvara umor, a stvarni užitak završenim poslom izostaje. Dan završi tako da nervozni i umorni besciljno prebacujemo programe i ne iskoristimo svo ono vrijeme zbog kojeg smo se toliko žurili.

Sutra ujutro ću otići na plac i popiti kavu. Neću žuriti doma jer MORAM spremati i kuhati (a ako ne počnem sad neću nikad biti gotova...) već ću uživati u početku dana. Svaka aktivnost dobit će moje vrijeme i pažnju jer ju biram i želim. Jer mi je ugodna sama po sebi ili jer je ugodan njen produkt. Jer je važna, a važno je i usporavanje i svjesnost kao vid brige o sebi. 

Isto vrijedi i kada morate doktoru, na kavu ili završiti projekt. Ne morate, već želite biti zdravi, održati prijateljstvo, dobro obaviti posao.

Neke aktivnosti mnogo je lakše prepoznati kao nagrađujuće jer je nagrada trenutačna. Izazov, ali i ključ je u aktvnostima koje nam nisu uvijek ugodne pronaći tu nagradu i želju. Tada ćete puno manje toga morati. 

P.S. Kako rijetko tko od nas baš jako voli odgođeno zadovoljstvo, možete si složiti malo "slavlje" koje će pojačati trenutnu svijest i zadovoljstvo završenim poslom. Upalite svijeću u čistom prostoru, složite si mirisnu kupku, popijte najbolju kavu.
Share This

Nema komentara:

Objavi komentar

Designed By Blogger Templates | Distributed By Gooyaabi Templates