Uspori

utorak, 12. srpnja 2016.

Kako uzgojiti kućni začinski vrt

Uzgoj začinskog bilja na balkonu ili prozorskoj dasci kuhinje šarmantna je, a vrlo lako izvediva ideja. Svježi, aromatični začini tako će vam biti dostupni tijekom cijele godine, uštedjet ćete novac i izbjeći gomilanje otpada u obliku plastične ambalaže.


Iako sam se dugo dvoumila oko upuštanja u ovu avanturu jer me plašilo da će mačci pobrstiti mladice, ispostavilo se da ih miris biljčica odbija. Kad vam kažem da su same biljke većinom prilično otporne, uistinu nemate izgovora da i sami ne stvorite zelenu oazu na prozoru.

Kako?

1. Razmislite koje začine koristite

Iako bogat vrt može izgledati posebno zanimljivo, za početak sadite biljke koje ćete često koristiti. Na taj način bit ćete motivirani brinuti se o svom malom vrtu i imati vremena naučiti što kojoj biljci odgovara. 

Kako biste smanjili početni trošak, provjerite ima li netko u vašoj blizini sjeme ili višak biljaka koje možete presaditi.

2. Vodite računa o otpornosti odabranih biljaka

Važno je da odaberete biljke koje će uspjeti u zatvorenom prostoru. Od začina koji se često koriste možete pokušati sa peršinom, bosiljkom, ružmarinom, origanom, lovorom, mažuranom i metvicom. 

Metvica uz limun predivno aromatizira običnu vodu što je moje najdraže piće ovog ljeta.

3. Raspitajte se kako je najbolje zasaditi biljku te kako se o njoj brinuti

Neke biljke, poput ružmarina, najbolje je presaditi i ostaviti u sjeni dok se korijen ne primi. Mažuran i origano možete presaditi, ali ih možete uzgojiti i iz sjemena. Sjeme treba u posudi prekriti tankim slojem zemlje i ostaviti na suncu. Bosiljak treba sijati svake godine, dok neke biljke, primjerice majčina dušica, duže žive.

Saznajte koliko kojoj biljci treba vode i svjetla, treba li ih premještati ili okretati te treba li ih dodatno gnojiti. Biljke sa sličnim potrebama možete saditi u istu lončanicu, dok neke bolje uspijevaju samostalno. Meni je često u dilemi pomoglo sjetiti se gdje koja biljka prirodno raste te kakva je klima tog područja - takve će uvjete voljeti i kod vas. Često je to od pretjeranog zalijevanja spašavalo moje mediteranske biljke.

Ne zaboravite nabaviti i ostali organski materijal koji će vam trebati, ako će vam trebati.

4. Nabavite lončiće

Najzabavniji dio na početku avanture zvane kuhinjski vrt meni je bio izbor posudica. Kao što sam spomenula, neke biljke možete saditi zajedno u jednu veću lončanicu, ali ih estetike radi možete i odvojiti.

Ako ste tradicionalniji tip nabavite klasične plastične, glinene ili keramičke posudice. Ako vas veseli eklektika, na buvljacima možete naći raznovrsne posude za uistinu povoljnu cijenu. Tako sam ja udahnula novi život u nekoliko šarenih metalnih lončića. Vodite računa da biljkama na neki način osigurate odvod suvišne vode te da imaju dovoljno mjesta za rast.

Neke robne kuće imaju linije posvećene kućnim vrtovima te u ponudi sadrže prečke i viseće posudice no možda je s bušenjem zidova dobro pričekati neko vrijeme dok vam biljčice ne uspiju. Tada ćete ih svakako htjeti ponosno izložiti na vidljivo mjesto.
Share This

Nema komentara:

Objavi komentar

Designed By Blogger Templates | Distributed By Gooyaabi Templates